Rapport från Värnamo-gruppens besök

Hos Networks Romania 8–12 november 2022

Senaste besöket från Rumäniengruppen till Networks var i oktober 2019. Pandemin har stoppat tidigare besök men samarbetet mellan Värnamo Missionskyrka och Networks har ändå kunnat fortgå och på flera områden intensifierats. Det har under det senaste året skett en stor förändring hos Networks. Organisationen har vuxit och har nu 65 anställda varav 40 personer inom DECE. Det finns idag endast 4 volontärer mot tidigare 30–40 volontärer, vilket inneburit fler lokalt anställda.

På resan nu i november till Networks deltog Thomas Cedercrantz, Lena Mellergård, Anders Nordangård och Carl-Gunnar Karlsson. För Lena och Thomas var det deras första besök. Syftet med besöket var att följa upp aktiviteter i samarbetet mellan Värnamo Missionsförsamling och Networks. Fokus denna gång var på tillverkningsenheten DECE, men även att besöka några skolor och träffa studenter, som ingår i stipendieprogrammet.

Kraftig expansion på DECE och behov av större lokaler

På Networks-DECE har produktionen ökat betydligt under det senast året. Flera nya kunder har placerat tillverkning av produkter hos DECE. En nederländsk kund har lagt stora orders för tillverkning av väskor gjorde av ”apple leather”. En amerikansk kund har flyttat tillverkning av rullgardiner med myggnät från Kina till DECE. Väskorna av material från gamla lastbilskapell, som utvecklats i samarbete med BaooBaoo, har efter flera års utveckling nu börjat tillverkas i större upplagor. Tillsammans innebär detta att DECE har mer övergått till att bli en underleverantör i stället för en producent med enbart egna produkter. Den ökade tillverkning innebär behov av att anställa fler personer, vilket är en mycket positiv utveckling. För varje person, som får ett jobb betyder det en ökad social trygghet för hela familjen. Under senaste året har vi från Värnamo Missionskyrka bidragit till investeringar av flera produktionsmaskiner, containermoduler för produktionslokaler och ett utbildningsprogram för nyanställda. Networks har samtidigt blivit FairTrade-certifierat som den andra tillverkaren i Europa.

Anders i diskussion med Lee om nya produkter
Pjäxbag

Lena Mellergård med sin bakgrund som designer och textillärare hade inför besöket förberett ritningar och mallar för tillverkning av en ”Pjäxbag” i materialet från gamla lastbilskapell. Under besöket togs en prototyp fram med ett mycket gott resultat.


Thomas med sin bakgrund som företagsledare fick utmaningen att studera behovet av en framtida expansion av Networks produktionslokaler. De ökade tillverkningsvolymerna innebär att det krävs en större fabrikslokal. Vi i Rumäniengruppen tog på oss uppgiften att ta fram ett ritningsunderlag av en ny byggnad på totalt 1600 m2 i två våningsplan. I samarbete med Accent arkitekter i Värnamo kommer ett förslag presenteras i samband med Lee Savilles besök till Värnamo i slutet av januari nästa år.

Det första exemplaret av pjäxbagen sys ihop av skickliga sömmerskor.
Nya containermoduler ger plats för den ökade produktionen och nu planeras det för en större fabrikslokal.

Kulturella utmaningar

Under vår sista dag i Rumänien besökte vi först en grundskola i Siria och sedan några av skolorna i Arad där det finns elever i stipendieprogrammet. Det finns en tydlig kulturell skillnad mellan stad och landsbygd i familjens synsätt att låta barnen få fortsätta sin skolgång. På landsbygden, dit Siria räknas, hindras främst flickorna från fortsatt skolgång så snart de blivit könsmogna. Den romska kulturen ser en förlorad oskuld före giftermål som att livet är förstört för hela familjen. Networks deltar i en dialog med andra organisationer i Rumänien om hur man ska kunna bryta denna mycket djupt rotade tradition. Det diskuteras bland annat om att erbjuda säkra transporter till och från skolan för flickorna.
 
Möte med studenterna i stipendieprogrammet

I Arad på Networks center i Kekech mötte vi alla de 21 studenterna i Scholarship-programmet.  Vi hade en fantastisk stund tillsammans där studenter presenterade sig med namn, vilken utbildning de gick på, samt vilka drömmar de hade för framtiden. Vi fick en inblick i hur studenterna tänkte och upplevde sin situation. En del hade drömmar om klara sig vidare i skolan. Få jobb som frisör eller jobba i butik. Andra skulle snart ta körkort. Några hade tydligare mål, som att äga en egen frisörsalong, några ville bli sjuksköterskor, en ville bli läkare, och en annan advokat eller domare. De fem killarna var inriktade på att bli mekaniker och driva egen verkstad.

Vi fick frågor från studenterna om vår bakgrund, vad vi jobbade med och vad vi tyckte om deras kläder bl.a.  Den skarpaste frågan var från en av eleverna, som undrade varför vi ville hjälpa dem och ge stöd till deras utbildning.  Vi svarade: ”Education change life” – Utbildning och arbete bidrar till ett bra liv med framtidsmöjligheter. Svaret följdes av en spontan applåd från eleverna som berörde oss djupt. Stämningen blev mer och mer avspänd tillsammans med studenterna i den fortsatta dialogen. Vi bekräftade att vi kommer fortsätta med att ge stöd till deras utbildning och även för fortsatta studier på universitet.

Värnamobesökarna tillsammans med alla studenterna och deras ledare Anka och Sofia

Vad har hänt med bosättningen på soptippen Alfa i Arad?

Vi ville med egna ögon se vad som hänt med bosättningen på soptippen Alfa. Många tidigare besökare till Networks har varit djupt berörda av de romska familjernas levnadsförhållanden på soptippen Alfa. Över 500 personer levde i en misär och fattigdom där Networks hjälpte familjerna med mat, medicin och i kontakten med myndigheterna. Kommunen planerar att anlägga ett fritidsområde på platsen och har rivit alla byggnader. Allt var nu jämnat med marken. Sista familjerna flyttade ut i september. De boende har tvingats flyttat till lägenheter som de blivit tilldelade. Familjerna har haft svårt att anpassa sig till de nya förutsättningarna då de vill bo fritt i egna hus, även om standarden är miserabel. Networks har svårt att hålla kontakten med familjerna då de flyttat på olika håll i landet och några till Ungern. Danny som jobbade på Alfa har gift sig flyttat till England.

En kvarlämnad sko är det enda spåret efter alla människor som bodde i Alfa.
 

Lee Saville besöker Värnamo i slutet av januari

Lee besöker Sverige sista helgen i januari och förlänger sin vistelse med ett besök i Värnamo 30-31 januari. Det blir några intensiva dagar med uppföljning av samarbetet mellan Värnamo Missionskyrka och Networks. Vi planerar en lunch tisdagen den 31 januari i Missionskyrkan för alla nuvarande givare och nya personer och företag som är intresserade av att stödja stipendieprogrammet.